Journal / Rolf Mesterton – Puuveiston perinteen pelastaja
Rolf Mesterton – Puuveiston perinteen pelastaja
  1. Kuka olet ja kerrotko taustastasi?

Minä olen Rolf Mesterton. Entinen yrittäjä, nykyinen eläkkeellä oleva ukko, joka yrittää jollain tavalla sopeutua tähän eläkehommaan, mutta ei se niin kauhean helppoa ole. Aikanaan oli Carl-Gustav Hiort av Ornäsin puunsepänverstas Puunveisto Oy, missä valmistimme Ornäsin huonekaluja. Minä olin hänellä aluksi töissä, ja Hiortin sairastuttua jatkoin Puuveiston toimintaa.

2. Miten tulit mukaan Puunveisto Oy:n toimintaan aikanaan?

Olen aina ollut autoista kauhean kiinnostunut ja olin autoalalla nuorena poikana. Isäni oli Stockmannin huonekalupuolen tirehtööri ja huonekalujen sisäänostaja, hänen kauttaan pääsin Ornäsille töihin. Hän tunsi tietenkin Hiortin oikein hyvinkin, koska he tekivät kauppaa keskenään. Hiort oli sitten kerran kysynyt isältäni, että kiinnostaisiko minua huonekaluala yhtään, ja kun autokauppa ei juuri käynyt, päätin sitä kokeilla.

3. Minkälainen työnkuvasi oli ja miten se kehittyi vuosien aikana Puunveistossa?

Minusta tuli aluksi tietynlainen joka paikan höylä siihen putiikkiin – tein lähettihommia, kirjanpitohommia ja myyntihommia. Sitten jossain vaiheessa Nalle halusi perustaa myymälän, ihan Helsingin keskustaan. Ja siellä tuli sitten rakennusvaiheessa vietettyä päiviä, iltoja ja öitä. Ja kun se saatiin auki, niin melkein heti Nalle sai sydänkohtauksen ja kaikki jäi minun hoidettavaksi. Työnkuvani kehittyi siis melko automaattisesti.

4. Miten kuvailisit Hiort af Ornäsiä, jota Nalleksi kutsuttiin?

Nalle käsitteli minua ja kaikkia muitakin ihmisiä hyvin ystävällisesti, oli viimeisen päälle herrasmies. Tietysti hän sanoi, jos oli sanomista, mutta kaikki asiat voi sanoa niin monella eri tavalla. Hän ei ikinä sanonut mitään rumasti – tai ainakaan ensimmäinen sana ei ollut ruma, se oli ehkä jossain siellä välissä sitten. Kun hän tuli pajalle, hänellä oli yleensä aina rusetti kaulassa, muutenkin hänestä välittyi niin sanotusti aristokraattinen tunnelma. Hän koulutti, ja opetti minulle elämästä hyvin paljon asioita.

5. Mikä oli sinun aikanasi suosituin tai eniten valmistettu tuote?

Mandariini-tuoli – sitä onnistuttiin myymään laivojen ravintoloihin satamäärin. Toinen oli Pajatso-sohva. Se oli niin kohtuuhintainen ja monikäyttöinen, sopi moneen eri paikkaan esimerkiksi varavuoteeksi.

 

  1. Kuinka suurta osaa vientikauppa näytteli tuolloin ja muistatko joitakin esimerkkejä?

Jonkun verran meni Ruotsiin, Nallen Tukholman kontaktien kautta. Tietysti Puunveistolla oli myös agentuureja, mutta se oli oikeastaan niin päin, että Ruotsista tuli tavaraa, mutta ulos ei hirveästi viety.

  1. Miten kuulit vuosien jälkeen nyt uudestaan Ornäsista ja miten tapasitte ensimmäisen kerran Ornäsiä nyt vetävien Janne ja Samuli Ylösen kanssa?

Hesarin takasivua katsellessa huomasin, että hetkinen, joku hullu haluaa ostaa Hiortin huonekaluja. Ja minähän olin säilyttänyt melkein kaikki huonekalut, mitä minun aikanani tehtiin. Päätin sitten soittaa Jannelle ja kertoa kuka olen, ja että minulta löytyisi nämä kaikki tuotteet. Minullahan oli myös kauhea määrä alkuperäisiä Nallen piirustuksia – mitä olin jostain ihmeen syystä – onneksi – säilyttänyt. Siitä se yhteistyö sitten lähti Jannen kanssa.

  1. Muistatko, miten suhtauduit ensimmäisiin keskusteluihin mahdollisen tuotannon uudelleen aloittamisesta?

Minulla tuli Jannesta heti vaistomaisesti hyvä tunne. Ja olin itse muutenkin lopettamassa yrittäjyyttä, niin olin todella iloinen, että löytyi sellainen ukko kuin Janne. Kerroin myös Ylösen pojille muutamista jutuista, mitä pitää ottaa huomioon valmistuksesta. Esimerkiksi muottien tekemisestä –  se ei ole ihan yksinkertainen ja halpa juttu. Nallehan oli kaverinsa kanssa kehittänyt koko vaneriprässäyssysteemin.

  1. Minkälaisin ajatuksin olet seurannut Fasetin taivalta vuodesta 2016?

Suurella mielenkiinnolla olen seurannut poikien puuhaa. Vieläkin ilolla katselen ja seurailen, mitä koko Fasetin väki puuhailee täällä Helsingissä sekä myös Hollolassa. En voi muuta kuin nostaa hattua kaikelle, mitä he ovat tehneet. Mitään ylilyöntejä ei ole missään vaiheessa tehty.

Ei muuta kuin iso hatun nosto ja tsemppejä, että jaksavat!

  1. Vielä viimeinen kysymys, mikä on sinun oma suosikkituote kautta aikojen?

Kyllä se on Mandariini-tuoli. Minun mielestäni se on yksi parhaimpia tuoleja istua. Tai tietysti kaikissa Nallen huonekaluissa on hyvä istua, mutta Mandariini on ihan edellä muita. Se on ainoa esine Nallen huonekaluista, mikä minulla on vielä olemassa kotona.