Ornäs

Ornäs Oy on suomalainen designyritys, joka syntyi halusta jatkaa Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin (1911–1996) vaikuttavaa ja uraauurtavaa elämäntyötä skandinaavisen muotoilun parissa. Tahdomme pitää huolta tästä perinnöstä.

Tarinamme alkaa vuodesta 1945, jolloin Hiort af Ornäs perusti Helsingin Lauttasaareen puusepäntehtaan voidakseen toimia saumattomassa yhteistyössä puuseppien kanssa. Vuodesta 2016 lähtien veljekset Janne ja Samuli Ylönen ovat perheineen vaalineet Hiort af Ornäsin aloittamaa työtä edistämällä suomalaista ja skandinaavista muotoiluperinnettä.

Jatkamme Ornäsissä Hiort af Ornäsin viitoittamalla tiellä ja kuljemme omaa polkuamme pintatrendeistä välittämättä. Hänen laillaan uskomme laatuun, taiteellisesti kunnianhimoiseen muotoiluun, kauneuteen ja käsityöhön sekä yksityiskohtaiseen viimeistelyyn. Mielestämme juuri nämä arvot tekevät huonekaluista ajattomia klassikoita, jotka puhuttelevat vuosikymmenestä toiseen ja lunastavat paikkansa erityylisissä sisustuksissa yhä uudestaan.

Mallistomme ydin rakentuu Hiort af Ornäsin suunnittelemista design-klassikoista. Julkaisemme Hiort af Ornäsin suunnittelemia huonekaluja uudelleen harkiten ja täydennämme mallistoamme vähitellen. Myös uusissa tuotteissamme haluamme pysyä uskollisina suunnittelijan designfilosofialle.

Oma verstaamme Suomessa on se paikka, jossa vaalimamme ainutlaatuinen muotoiluperintö herää henkiin, puuseppiemme valmistama, kauniisti viimeistelty huonekalu kerrallaan. Niistä jokainen tehdään tätä päivää ja huomista varten.

Carl Gustaf Hiort Af Ornäs (1911–1996)

Carl Gustaf Hiort af Ornäsiä ohjasi vilpitön pyrkimys luoda jotakin uutta ja ennennäkemätöntä. Suomalaisena muotoilijana hän kulki omia, kansainvälisiä polkujaan. Hiort af Ornäs oli suunnittelijana tinkimätön idealisti, joka hioi tuotteitaan järkähtämättömästi kohti täydellisyyttä.

Puun kunnioittaminen ja sen luonteen syvällinen ymmärtäminen ohjasivat Hiort af Ornäsin työtä suunnittelijana. Visuaalisesti puhuttelevan muotokielen rinnalla yhtä tärkeää hänelle oli funktionaalisuus sekä tapa, jolla tuotteet valmistettiin. Lapsilleen hän kertoi perustaneensa oman yrityksen nähdäkseen, miten ideat muuttuvat kolmiulotteisiksi esineiksi.

Muotoilussaan Hiort af Ornäs pyrki yhtä aikaa ajankohtaisuuteen
ja ajattomuuteen. Samanaikaisesti hän kehitti uusia, uraauurtavia valmistustekniikoita ja aikoinaan hänen hallussaan oli useita kansainvälisiä patentteja. Hänen oma puusepäntehtaansa, vuonna 1945 perustettu Puunveisto Oy, kehitti ensimmäisenä maailmassa myös vanerintaivutuskoneen, joka pystyi taivuttamaan vanerikappaletta samanaikaisesti kolmeen eri suuntaan. Muotoilijan ja hienopuuseppien saumattoman yhteistyön tuloksena syntyi 1940–l970 -lukujen aikana veistoksellisia ja äärimmäisen korkeatasoisia huonekaluja, joiden hienostuneet yksityiskohdat ja huolellinen viimeistely tekevät niistä visuaalisesti ainutlaatuisia.

Opinnot Teknillisen korkeakoulun arkkitehtiosastolla juurruttivat Hiort af Ornäsiin vahvan tilallisuuden tajun. Huonekalumuotoilijana hän oli kiinnostunut kalusteiden ja tilan välisestä suhteesta ja halusi suunnitella kauniita sekä funktionaalisia, moderneja tuotteita, jotka istuisivat monenlaisiin sisustuksiin yksityiskodeista julkitiloihin.

Valmistus

Kaikki Ornäs-tuotteet valmistetaan laadukkaista materiaaleista käsityönä Suomessa omalla verstaallamme Hollolassa. Alansa parhaiden puuseppien ja verhoilijoiden käsissä tarkkaan valitut laadukkaat materiaalit jalostuvat aidoiksi Ornäs-huonekaluiksi. Näin skandinaavinen huippudesign yhdistyy arvokkaaseen käsityötraditioon.

Laatu on meille luovuttamaton lähtökohta tuotteen suunnittelusta materiaaleihin ja valmistukseen. Arvostamme luonnonmateriaaleja, jotka vanhenevat kauniisti ja kestävät käytössä sukupolvelta toiselle. Aidoista materiaaleista valmistettu tuote, jonka aika patinoi, on arvokas ja mielestämme parhaimmillaan uuttakin upeampi. Arvojemme mukaisesti meille on myös tärkeää, että tuotteemme ovat korjattavissa.

Puu on erimuodoissaan intohimomme, aivan kuten se oli Hiort af Ornäsille hänen omana aikanaan. Puuseppämme ovat erikoistuneet eri puulaatujen työstämiseen. Suosimme jalopuulaatuja, ennen kaikkea tammea, mahonkia ja pähkinäpuuta, kotoista koivua unohtamatta.

Hiort af Ornäsin veistoksellisen muotoilun mahdollistivat vaneri ja sen monet taivutusmenetelmät. Jalopuulaatujen rinnalla vaneri on edelleen Ornäsin ydintä. Tänäkin päivänä valmistamme piiloon jäävät runkorakenteet aina suomalaisesta koivuvanerista.

Palvelut

Aidot Ornäs-klassikot

Jatkamme Ornäsissä Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin arvokasta elämäntyötä suomalaisen muotoilun parissa. Olemme hänen suunnittelemiensa huonekalujen kaikkien mallioikeuksien haltija. Aidot Ornäs-klassikot valmistetaan verstaallamme aina alkuperäisten piirustusten mukaisesti käsityönä.

Entisöinti ja kunnostaminen

Olemme myös Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin suunnittelemien huonekalujen virallinen entisöijä ja kunnostaja. Entisöinti- ja kunnostustöissä kunnioitamme suunnittelijan alkuperäisiä piirustuksia ja työmenetelmiä. Verstaallamme puusepät palauttavat huonekalujen puuosat arvoiseensa asuun. Verhoilijamme toteuttavat vaativatkin verhoilutyöt taidokkaasti viimeistä piirtoa myöten.

Yksilölliset mittatilaustuotteet

Haluamme palvella asiakkaitamme aina mahdollisimman yksilöllisesti. Kaikkia tuotteitamme on saatavana useissa eri puulajeissa, lukuisin eri pintakäsittely- ja verhoiluvaihtoehdoin. Toisinaan yksilöllinen tila kaipaa kuitenkin vielä yksilöllisempää tuotetta. Sohvan istuinsyvyyttä täytyy ehkä hivenen hienosäätää tai suuri seinäpinta kaipaa tavanomaista kookkaampaa hyllykokonaisuutta. Siksi kaikkia tuotteitamme saa erityistilauksesta tiloihin räätälöidyillä mitoilla.