Journal / Ornäsin uusi aika
Ornäsin uusi aika
Suomalaisen muotoilun pioneeri Carl-Gustaf Hiort af Ornäs perusti Helsinkiin oman puusepäntehtaan 1940-luvulla. Nyt uutta Ornäsiä luotsaa uusi sukupolvi suomalaista muotoiluperintöä vaalien.

Vuonna 1945 suomalainen sisustusarkkitehti ja muotoilija Carl-Gustaf Hiort af Ornäs perusti Helsingin Lauttasaareen puusepäntehtaan, Puunveisto Oy:n. Hänen toiveissaan oli suunnitella uuden ajan huonekaluja saumattomassa yhteistyössä puuseppien kanssa tanskalaiskollegoidensa tapaan. Seuraavien vuosikymmenten aikana hänen toiveensa toteutui, kun hedelmällisen yhteistyön tuloksena syntyi vaikuttava kokoelma veistoksellisia ja äärimmäisen korkeatasoisia huonekaluja.

Hiort af Ornäs oli perfektionisti ja idealisti, joka pyrki jokaisessa huonekalussa täydellisyyteen. Hänen aikanaan lehdissä kirjoitettiin toistuvasti hänen suunnittelemiensa huonekalujen laadukkuudesta ja hienostuneesta viimeistelystä. Hänen myös arvioitiin esimerkillään suorastaan pakottavan muut suomalaiset huonekaluvalmistajat nostamaan laatuvaatimuksiaan. Hiort af Ornäs suhtautui työhönsä kunnianhimoisesti, mutta itseensä vaatimattomaksi. Sen sijaan, että hän olisi rakentanut omaa henkilöbrändiään, työn jälki sai puhua puolestaan.

Vuodesta 2015 lähtien Ylösen perhe on luotsannut uuden sukupolven Ornäsiä uskollisena Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin jalanjäljissä. Ornäsin toimitusjohtaja Janne Ylönen innostuu kertoessaan Ornäsin uudesta tulemisesta. Hiort af Ornäsin suunnittelemat huonekalut puhuttelevat ajankohtaisella ajattomuudellaan, ja nyt myös niiden suunnittelija on aika nostaa parrasvaloihin.

Hei Janne, olette veljesi Samuli Ylösen kanssa perheinenne luotsanneet Ornäsiä vuodesta 2015 lähtien. Miten matkanne Ornäsin parissa alkoi?

Tutustuimme Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin tuotantoon alun perin vintage-huonekalujen kautta. Ennen Ornäsiä olimme erikoistuneet skandinaavisten vintage design -huonekalujen myyntiin, entisöintiin ja kunnostukseen. Olen itse taustaltani antiikkikauppias ja veljeni puolestaan puuseppä. Reilu kymmenen vuotta sitten aloimme työssämme toistuvasti kohdata hillittömän hienoja huonekaluja, joiden veistoksellinen muotokieli ja puusepäntyön laatu tekivät meihin vaikutuksen. Kyse oli tietysti Hiort af Ornäsin suunnittelemista huonekaluista. Suunnittelija herätti mielenkiintomme ja hänen tuotannostaan taisi tulla meille suorastaan jonkinlainen pakkomielle. Aluksi keräsimme vintage-aarteita omaan kokoelmaamme, kunnes Hiort af Ornäsin oikeana kätenä toiminut Rolf Mesterton otti meihin yhteyttä. Rolf teki suunnittelijan Hiort af Ornäsin kanssa tiivistä yhteistyötä Puunveiston aikana ja hän myös jatkoi suunnittelijan toiveesta tämän elämäntyötä. Vuonna 2015 Mesterton luovutti hallussaan olleet historialliset suunnittelumateriaalit ja alkuperäiset prototyypit meidän haltuumme. Kun Hiort af Ornäsin lapset vielä antoivat asialle siunauksensa, oli meidän vuoromme jatkaa Hiort af Ornäsin elämäntyötä suomalaisen muotoilun parissa. Seuraavana vuonna julkaisimme uudelleen Siesta-nojatuolin, joka on Hiort af Ornäsin kenties ikonisin tuote. Siestan ympärille mallistomme on vähitellen kasvanut.

Me Ornäsissä haluamme kannustaa ihmisiä rakentamaan kodeistaan itsensä näköisiä.

Mikä tekee Ornäsin huonekaluista ainutlaatuisia tässä ajassa?

Itseeni tekee yhä uudelleen vaikutuksen se, miten ajankohtaisilta ne tuntuvat tässä ajassa, vaikka ne on muotoiltu vuosikymmeniä sitten. Hiort af Ornäs oli muotoilijana ihailtavan itsenäinen ajattelija. Vaikka hänen muotokielessään ja tavassaan käsitellä puuta on nähtävissä tanskalaistyylistä muotoiluajattelua, hän sovitti kansainväliset vaikutteet omaleimaisesti omaan ilmaisuunsa. Suunnittelijana Hiort af Ornäs oli usein aikaansa edellä ja osa mallistomme uudelleen julkaistuista huonekaluista on suorastaan sellaisia, että niiden suunnitteluajankohtaa on vaikea arvata. Hänen suunnittelemansa tuotteet kantavat arvokkaasti mukanaan myös suomalaisen muotoilun historiaa.

Me Ornäsissä haluamme kannustaa ihmisiä rakentamaan kodeistaan itsensä näköisiä. Mallistomme tuotteissa onkin hiljaista eleganssia, joka jättää tilaa ihmisten omalle tyylille.

Puu on meille tämän päivän Ornäsissä samanlainen intohimo kuin se oli Hiort af Ornäsille hänen omana aikanaan. Jokainen Ornäs-huonekalu valmistetaan Suomessa omalla verstaallamme Hollolassa, mikä takaa sen, että tuotteemme ovat paitsi hyvin muotoiltuja myös hyvin tehtyjä.

Mikä on omassa työssäsi hienointa?

Itselleni hienointa on saada olla mukana säilyttämässä ja jatkamassa hienon suunnittelijan vaikuttavaa elämäntyötä, joka on merkittävä osa suomalaisen muotoilun historiaa.

Miten tämän päivän Ornäs vaalii suunnittelija Hiort af Ornäsin perintöä?

Hiort af Ornäsin elämäntyö on kivijalkamme, johon perustamme kaiken tekemisemme.

Hänen perintönsä tulee näkyväksi mallistossamme, joka rakentuu hänen suunnittelemiensa ja uudelleen julkaisemiemme tuotteiden ympärille. Hiort af Ornäs suhtautui suunnittelijana tinkimättömästi laatuun, oli kyse sitten muotoilusta, materiaaleista, valmistusmenetelmistä tai viimeistelystä. Jaamme suunnittelijan rakkauden puuhun ja sen taidokas työstäminen on meille samanlainen kunnia-asia kuin hänelle. Kaikki huonekalumme valmistetaan parhaista materiaaleista verstaallamme Hollolassa.

Jaamme suunnittelijan rakkauden puuhun ja sen taidokas työstäminen on meille samanlainen kunnia-asia kuin hänelle.