Journal / Näyttely-pöytä by Hiort af Ornäs
Näyttely-pöytä by Hiort af Ornäs
Uudelleen julkaistu Näyttely-ruokapöytä on 1950-luvun klassikko, joka ilmentää Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin rakkautta puuhun ja yksityiskohtien viimeistelyyn.

Hiort af Ornäs suunnitteli Näyttely-ruokapöydän vuonna 1955 osaksi saman nimistä huonekalukokoelmaa, joka kuului Suomen suurlähetystöjen tyyppisisustukseen ympäri maailmaa. Minimalistisen linjakasta Näyttely-ruokapöytää valmistettiin yhtäjaksoisesti 1960-luvun loppupuolelle saakka, minkä jälkeen se on odottanut uutta tulemistaan arkistossamme. Olemme innoissamme voidessamme julkaista Näyttely-pöydän nyt uudelleen, sopivasti Hiort af Ornäsin 110-vuotisjuhlavuonna.

Pelkistäminen on taitolaji, jonka Hiort af Ornäs hallitsi suvereenisti. Näyttely-pöydässä hän tähtäsi yksinkertaisen ja linjakkaan muodon sekä harkittujen yksityiskohtien tasapainoon. Näyttely-pöydän pelkistetty muotokieli ennakoi tulevaa vuosikymmentä ja puhuttelee 2020-luvulla ajattomuudellaan.

Sisustusarkkitehtina Hiort af Ornäs halusi suunnitella tuotteita, jotka sopisivat erityylisiin tiloihin ja sisustuksiin. Myös muunneltavuus oli tärkeää. Alkuperäisten piirustusten mukaisesti Näyttely-pöytää saa useassa pituudessa. Kiinteän pöytälevyn lisäksi ruokapöydästä on saatavana jatkettava versio. Se kasvaa kätevästi täyteen mittaansa ystävien kesken nautittujen illallisten, sukujuhlien tai lastenkekkereiden ajaksi. Jatkopalojen ansiosta pisimmän pöytämallin voi kasvattaa jopa nelimetriseksi, jolloin saman pöydän ääreen mahtuu sovinnolla suurikin seurue.

Sisustusarkkitehtina Hiort af Ornäs halusi suunnitella tuotteita, jotka sopisivat erityylisiin tiloihin ja sisustuksiin.

Puu oli suunnittelijan lempimateriaali ja intohimo. Tanskalaiskollegoidensa tavoin hän työskenteli saumattomassa yhteistyössä puuseppien kanssa. Myös Näyttely-pöydässä taidokas puusepäntyö näkyy detaljeissa, jotka tekevät siitä ainutlaatuisen. Pöytälevyn vaakaviilutus rytmittää pöydän pintaa ja toimii kiinnostavana kontrastina pöydän pelkistetylle muodolle.

Puuseppämme valmistavat jokaisen Näyttely-pöydän tänäkin päivänä käsityönä verstaallamme Hollolassa, uskollisena suunnittelijan periaatteille. Hiort af Ornäs oli perfektionisti, joka tähtäsi myös tuotteiden viimeistelyssä täydellisyyteen. Tänäkin päivänä olemme erityisen ylpeitä pöytälevyn vaakaviilutuksesta. Tavanomaista paksummasta viilusta valmistettu pöydänpinta kestää kulutusta ja on tarvittaessa myös korjattavissa. Koska jokainen Näyttely-pöytä valmistetaan tilauksesta, myös jatkettavan pöytälevyn viilutus valmistetaan yhdestä ja samasta viiluerästä. Näin pöytälevyn syykuviot jatkuvat kauniisti pöydän päästä päähän silloinkin, kun sitä on kasvatettu jatkolevyin. Jatkopaloissa on myös muun pöydän kanssa yhtenäinen reunasokkeli, minkä ansiosta pöydän reuna jatkuu katkeamattomana.

Hiort af Ornäs suhtautui tinkimättömästi perinteiseen käsityötaitoon, mutta hyödynsi työssään hanakasti myös uusia innovaatioita. Tässä hengessä olemmekin liittäneet Näyttely-pöytään uutta tekniikkaa. Ruokapöytää jatkettaessa ensiluokkaiset jatkomekanismit takaavat moitteettoman käyttömukavuuden teräskiskoineen ja kuulalaakereineen.

 

Muotokieleltään ajattoman ajankohtainen Näyttely-ruokapöytä kokoaa ystävät ja sukulaiset yhteisen pöydän ääreen sukupolvesta toiseen.